fbpx

FAQ

Aan de slag gaan als skileraar in Oostenrijk brengt een hoop vragen met zich mee. Daarom hebben we voor jou deze 'veelgestelde vragen'-pagina samengesteld. Antwoord niet gevonden? Stuur ons op Instagram, Whatsapp, email of plan een gratis 1-op-1 gesprek in.

De Anwärter opleiding is de
officiële Oostenrijkse opleiding tot niveau 1 skileraar. ‘Anwärter’ staat voor
kandidaat. Behaal jij het Anwärter diploma, dan ben je officieel
‘Skilehrer-Anwärter’ (in het Duits), ofwel kandidaat-skileraar in het
Nederlands. Je bent volwaardig ‘skileraar’ van zodra je een volledige
Landesopleiding hebt gevolgd. Na het vervolledigen van de Anwärter opleiding
beschik je over een internationaal erkend certificaat waarmee je in alle
skischolen in Oostenrijk, alsook bij Belgische reisorganisaties en skihallen
les mag geven. 

De Anwärter opleiding duurt 10 dagen. De opleiding gaat altijd door in Oostenrijk. De 10 dagen opleiding zijn aaneensluitend, dat betekent dat je geen aparte weekends hebt waarin je bijvoorbeeld theorielessen volgt of een toelatingsproef moet doen.

Als skileraar in Oostenrijk krijg je ongeveer €1000 netto per maand. Daarnaast zal de skischool verblijf voor jou voorzien, dus dit hoef je niet zelf te regelen en ook niet zelf te betalen. Dit is een extra bovenop je loon van €1000. 

Om het even kort te stellen: je hoeft het Duits niet perfect te beheersen. Een vuistregel die je voor jezelf kan stellen is de volgende: kan je Jean-Marie Pfaff Duits bovenhalen en jezelf iets of wat verstaanbaar maken? Dan beheers je de taal voldoende. Tijdens een skiseizoen leer je natuurlijk nog enorm veel Duits bij. 

Om deel te nemen aan de opleiding moet je minstens 18 worden in het jaar dat je deelneemt aan de opleiding. Om een heel skiseizoen aan de slag te gaan moet je minstens 21 zijn op het moment dat je start met lesgeven. Wanneer je enkel in de hoogseizoensweken (kerstvakantie en/of februariweken en/of paasvakantie) les wil geven moet je minstens 18 zijn op het moment dat je lesgeeft.

Nope! Zowel afstuderende studenten als mensen die even een break willen tijdens hun loopbaan zijn bij ons welkom. Iedereen kan deelnemen, zolang je maar een passie hebt voor het skiën.

De samenwerking verloopt met het Salzburger Skilehrerverband (SBSSV). De opleiding wordt gegeven door skileraren die bevoegd zijn om het Anwärter diploma uit te reiken. Zij beschikken over het hoogst haalbare skilerarendiploma, namelijk het Staatlich geprüfte diploma.

Je komt meestal terecht in een internationaal groepje van ongeveer 10 leerlingen per leraar. Een groot aantal deelnemers komt uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en België. Je wordt meestal opgedeeld op basis van alfabetische volgorde.

Nee, je hoeft hier zelf niet op zoek naar te gaan. De skischool voorziet accommodatie voor jou in een gezellig huis waar je verblijft met al je andere collega skileraren! Je kan natuurlijk altijd zelf op zoek gaan naar een accommodatie maar dit is vaak niet nuttig omdat dit heel duur gaat uitvallen en de skischool je sowieso voorziet van onderdak.

Het is moeilijk om te zeggen ‘je hebt x aantal skiweken ervaring nodig om skileraar te worden’. Kom je op een steile rode piste met korte bochten aan een gecontroleerd tempo naar beneden? Dan is de kans groot dat jouw skiniveau goed genoeg is om aan de Anwärter opleiding deel te nemen.

Spreek met ons! Wij hebben veel skilerarenervaring in huis en hebben al een groot aantal andere skileraren de revue zien passeren van verschillende niveaus. Tijdens een 1-op-1 gesprek kunnen we even bespreken wat jouw ski ervaring is, en een eventuele video van jou bekijken om te zien waar je staat. Deelnemen aan onze skiworkshop is nog beter omdat we hier in real life kunnen nagaan of je skitechniek past voor de opleiding.

Het is vanzelfsprekend dat skiën een actieve sport is die plaatsvindt in een buitenomgeving die vaak erg koud en winderig kan zijn. Mentale veerkracht is essentieel om deze weersuitdagingen aan te kunnen en het is belangrijk dat je openstaat voor leren en constructieve kritiek. Je zult tijdens je opleiding, werk en verblijf met anderen samen zijn, dus het is belangrijk dat je goed kunt functioneren als onderdeel van een team in een sociale omgeving. Fysiek moet je het aankunnen om 10 dagen achter elkaar op de latten te staan aan ongeveer 4 uur per dag voor de opleiding. Tijdens je skiseizoen ga je vaak 6 dagen achter elkaar op de latten staan, ook ongeveer 4 uur per dag. Hou er wel rekening mee dat je tijdens de opleiding je techniek naar een volgend niveau wil tillen, terwijl je tijdens het lesgeven vaak aan een kleiner percentage van je maximumcapaciteit zal lesgeven. Dat komt natuurlijk omdat je als Anwärter geen lesgeeft aan mensen met hetzelfde skiniveau als jou.

De meeste skischolen werken met een standaard seizoenscontract dat je ondertekend bij aankomst bij de skischool. Sommige skischolen vragen soms om reeds een contract te tekenen alvorens je bij hen aankomt.

Over het algemeen krijg je meestal accommodatie, een skipas en een skischoolpak toegewezen. Het contract zal het betalingssysteem en de werktijden van een normale week uitleggen. Het zal ook je startdatum vermelden en vragen of je beschikbaar bent om tot het einde van het seizoen te werken of dat je op een bepaalde datum moet vertrekken. Het kan zijn dat je een borg moet betalen voor het skipak en/of de accommodatie, die aan het einde van het seizoen wordt terugbetaald. Als je hebt opgegeven dat je beschikbaar bent tijdens de drukke weken, namelijk de periode Kerstmis & Nieuwjaar, de maand februari en Pasen, dan moet je ook effectief beschikbaar zijn tijdens deze periode. In deze drukken weken is het niet mogelijk vrijaf te vragen bij de skischool! Zij hebben elke skileraar nodig tijdens deze drukke dagen.

Je behaalt het Anwärter diploma. Dit is een internationaal diploma waarmee je in bijna elke Oostenrijkse skischool terecht kan. Super dus als je als skileraar in Oostenrijk aan de slag wil als skileraar!

De meeste Oostenrijkse skischolen verwachten dat je over een Oostenrijks diploma beschikt. Je kan altijd proberen met je niet Oostenrijkse diploma te solliciteren bij een skischool. Je zal dan sowieso moeten kunnen bewijzen dat je effectief ervaren genoeg bent om aan de slag te gaan, maar dit is geen garantie dat je dan aangenomen wordt.

Het Oostenrijkse Anwärter diploma behalen kan al vanaf €1999, inclusief een job bij een skischool in Oostenrijk. Neem je het volledige voorbereidingsprogramma skiën en Duits, alsook vervoer van en naar de opleiding erbij, dan betaal je €2599. Check onze prijzen & info pagina voor verdere details. Andere aanbieders gaan heel ver in het aanbieden van onnodige (soms wekenlange) voorbereidingen in de bergen waardoor het lijkt alsof de Anwärter opleiding tot wel 12 weken duurt. Die opleidingsprijzen lopen dan op tot €10.000 voor een wekenlange voorbereiding terwijl de effectieve opleiding slechts 10 dagen duurt. Voor geen enkele Oostenrijkse opleiding zou je meer dan €3000 moeten betalen. Is dat bij een andere aanbieder wel het geval, dan moeten er enkele alarmbellen afgaan want de opleiding duurt maar 10 dagen.

We werken altijd met een voorschot van 10% van het totaalbedrag dat binnen 30 dagen na inschrijving betaald dient te worden. Het resterende bedrag kan betaald worden tot 2 weken voor aanvang van de voorbereidingscursus.

Je kan je inschrijven door naar de prijzen & info pagina te gaan en daar op de knop “inschrijven” te drukken. Daar kan je dan een korte videocall inplannen waar we je inschrijving overlopen alsook alle gegevens verzamelen die nodig zijn voor je inschrijving.

We werken met een factuur waarop je een overzicht terugvindt van je aankoop alsook onze bankgegevens. Betalen doe je via overschrijving met de bankgegevens die op de factuur staan.

Bij het starten van je eerste seizoen is het belangrijk om realistisch te zijn. Je investeert geld in je opleiding, technische vaardigheden en natuurlijk in een onvergetelijke levenservaring – dit heeft waarde.

Een aanzienlijk deel van je verdiensten zal ook worden besteed aan je levensonderhoud (eten, drinken en après-ski) gedurende het seizoen. Uit onze ervaring blijkt dat beginnende instructeurs optimaal willen genieten van hun seizoen en daarom geen sociale evenementen willen missen om een klein beetje geld te besparen. Geniet van je tijd bij ons en van het seizoen dat volgt. Je zult er geen spijt van krijgen, maar je zou achteraf wel spijt kunnen hebben dat je niet alles uit je seizoen hebt gehaald wat mogelijk was!

Door onze ervaring als skileraar in Oostenrijk weten wij dat het tofste gedeelte van je skilerarendiploma behalen het zelf mogen aantrekken van een echt skilerarenpak is. Je tijd in de bergen spenderen door dagelijks op de latten te staan, met andere gepassioneerde skiërs te skiën,… Hiervoor moet je natuurlijk aan de slag bij een Oostenrijkse skischool.

Doorheen onze tijd als skileraar in Oostenrijk hebben we met skischolen afspraken gemaakt waardoor je zeker bent van jouw plaats als skileraar.

Het is de skischool die de beslissing neemt over wie jij les zult geven. Verwacht niet direct gevorderde skiërs met het Anwärter diploma. Skischolen beoordelen elke individuele skileraar op basis van zijn skitechniek en inzet. Zij die hard werken en goed lesgeven zullen vaak betere skigroepen krijgen.

Wees voorbereid om allerlei soorten lessen te geven, want skischoollessen bestaan voornamelijk uit groepen met kinderen en privélessen voor volwassenen.

In een Oostenrijkse skischool wordt het contract dat je hebt afgesloten gekoppeld aan een standaard maandelijks salaris voor een Anwärter, variërend van €1.000 tot €1.200 bruto. Na aftrek van belastingen, ziekenkas, pensioenbijdragen en je verblijf houd je ongeveer tussen de €700 en €1.000 per maand over.

De skischool voorziet jou van verzekering. Deze verzekering dekt zowel lichamelijke schade die je eventueel oploopt tijdens het lesgeven door bv. een ongeval, alsook doktersbezoeken voor eender welk letsel of ziekte. Je wordt ingeschreven bij de Oostenrijkse ziekenkas (mutualiteit) waardoor je altijd gratis naar de huisarts kan gaan (uitgezonderd van huisartsen die als privépraktijk werken en niet aangesloten zijn bij een mutualiteit).

Tijdens de Anwärter opleiding verblijf je in een halfpension hotel gedurende 10 dagen. Na de opleiding ga je lesgeven in een Oostenrijkse skischool waar je verblijft in een skischoolaccommodatie.   Wees je ervan bewust dat de meeste skischoolaccommodaties eenvoudig zijn. Als je niet graag slaapkamers, badkamers, enz. deelt, dan wil je misschien je seizoen heroverwegen. 4SNOW heeft geen controle over de skischool of hun accommodatie. Het probleem waarmee skischolen te maken hebben in skiresorts is dat het vinden van accommodatie uiterst moeilijk is en zelfs eenvoudige appartementen veel geld kosten, wat de skischool moet betalen. Sommige skischolen bieden gratis accommodatie aan als onderdeel van je arbeidsvoorwaarden, maar de meeste subsidiëren de kosten van de accommodatie sterk en vragen een bijdrage van ongeveer €5-10 per dag, die van je salaris wordt ingehouden. Je nettoloon komt dan neer op €700-€1000 per maand na aftrek van je verblijfsbijdrage.

Je hebt zowel skimateriaal nodig tijdens de 10-daagse opleiding als tijdens het skiles geven bij de skischool. Hoewel het mogelijk is om het materiaal telkens te huren aan voordelige tarieven is het aangeraden om je eigen materiaal te kopen omdat je techniek beter aangepast zal zijn aan je eigen materiaal en dit in de meeste gevallen goedkoper uitvalt dan huren.

De Anwärter opleiding kan je in principe afleggen op de meeste ski’s en skischoenen. Het belangrijkste is dat je jezelf comfortabel voelt bij het materiaal dat je hebt. Daar bedoelen we mee dat je goede controle hebt over je ski’s wanneer je met je eigen materiaal skiet. Over het algemeen raden we slalom ski aan met een radius tussen 12 en 14 meter, het merk is weinig van belang. Voor een skischoen zijn er ook geen speciale vereisten. Het allerbelangrijkste daarbij is dat de schoen goed aansluit op je voet, dus niet te los zit. Ook schoenen die al vele jaren oud zijn kunnen veel van hun stijfheid verliezen waardoor je minder controle hebt over je ski.

Als je een controle wil van je materiaal is dat mogelijk op de kick-off day die ongeveer 1,5 maand voor de opleiding plaatsvindt. Dit geeft je meer dan voldoende tijd om eventueel nog nieuw materiaal aan te schaffen. De kick-off day vindt plaats in oktober wat een hele goede periode is om nieuw materiaal aan te kopen, aangezien in het najaar vaak koopjes te vinden zijn van nieuw materiaal dat het vorige seizoen niet verkocht geraakt is.

Het is vaak moeilijk om te zeggen dat een ski van €800 beter is dan een ski van €400. Wanneer je materiaal gaat aankopen is €450 een goede schatting voor de prijs die je betaalt voor een paar degelijke ski’s. Voor een paar skischoenen reken je best op €200-€300. Wanneer je materiaal wil aankopen vraag je best bij een lokale skishop na wat het beste bij jou past voor een skilerarenopleiding. Je kan ook altijd een second opinion navragen bij de teamleden van 4SNOW.

Het antwoord is absoluut JA! Een helm is zelfs verplicht tijdens je opleiding en je job als skileraar. Als je hier niet graag geld in investeert raden we je aan om langs te gaan bij Decathlon waar je al voor €17 een exemplaar kan vinden. Wil je er niet uitzien als de gemiddelde toerist en meer voor de skilerarenvibe gaan, kies dan voor een cooler model waar je net iets meer voor betaald.