fbpx

Ski Anwärter opleiding in Oostenrijk

Behaal het Anwärter diploma in Oostenrijk en start als skileraar in een Oostenrijkse skischool.

Na het behalen van het Anwärter diploma kan je skiles geven in Oostenrijk zoals bijvoorbeeld in Serfaus

Andere artikelen gerelateerd aan de Anwärter opleiding

Wat is de ski Anwärter opleiding?

De Anwärter opleiding is de officiële Oostenrijkse opleiding tot niveau 1 skileraar. ‘Anwärter’ staat voor kandidaat. Behaal jij het Anwärter diploma, dan ben je officieel ‘Skilehrer-Anwärter’ (in het Duits), ofwel kandidaat-skileraar in het Nederlands. Je bent volwaardig ‘skileraar’ van zodra je een volledige Landesopleiding hebt gevolgd. Na het vervolledigen van de Anwärter opleiding beschik je over een internationaal erkend certificaat waarmee je in alle skischolen in Oostenrijk, alsook bij Belgische reisorganisaties en skihallen les mag geven.

De deelnemers leggen op de laatste dag van de Anwärter opleiding het examen af

Wat houdt de Anwärter opleiding in?

De Anwärter opleiding is een 10-daagse opleiding die uit drie grote onderdelen bestaat. Lees hieronder wat elk van de drie onderdelen juist inhoudt, of bekijk de video over je Oostenrijks skileraar wordt.

Na het behalen van de Anwärter opleiding kan je onder andere skiles geven in Flachau

Eigen skitechniek

Voor het onderdeel ‘eigen skitechniek’ ga je dagelijks ongeveer 2 uur focussen op volgende drie onderdelen ter verbetering van je eigen skitechniek: 1) parallel lange bochten, 2) parallel korte bochten en 3) schools ingestuurde bochten. De moeilijkheidsgraad van deze onderdelen is vaak lager dan gedacht. Het is absoluut niet noodzakelijk om een getraind raceskiër te zijn. Om te kunnen deelnemen aan de Anwärter opleiding kan je de volgende regel als maatstaf nemen: op een gecontroleerde manier (en met kleine bochten) van een steile rode piste naar beneden kunnen komen.

De deelnemers leggen op de laatste dag van de Anwärter opleiding het examen af

Zelf lesgeven

Voor het onderdeel ‘zelf lesgeven’ ga ja dagelijks ongeveer 2 uur aangeleerd krijgen hoe jij een andere skiër van absolute beginner tot parallel brengt. In dit gedeelte van de opleiding ga je dus leren lesgeven en je doet dat in het Duits. Geen paniek, er wordt geen vloeiend Duits verwacht voor deelname aan de ski Anwärter opleiding. Met je beste Jean-Marie Pfaff Duits geraak jij doorheen de opleiding.

Een pintje op de piste na behalen van de Anwärter opleiding

Theorie

Voor het onderdeel ‘theorie’ ga je elke avond na het skiën ongeveer anderhalf uur een lesje volgen in verschillende thema’s: materiaalkunde, lawinekunde, lesgeven aan kinderen,… Voor iedereen die ooit gestudeerd heeft aan een hogeschool of universiteit is dit dan ook licht verteerbare materie. Je krijgt over deze onderdelen op de voorlaatste dag van de opleiding een meerkeuze examen.

Hoe bereid ik me voor op de Anwärter opleiding?

In dit hoofdstuk bespreken we 6 tips om ideaal voorbereid aan de Anwärter opleiding te beginnen. De opleiding zijn 10 goedgevulde dagen waar je intensief bezig bent met skiën, lesgeven en theorie. Dit alles wordt in het Duits gegeven. Daarnaast mag je de ijle lucht op een gletsjer niet onderschatten. 

1) Een goede fysiek is de basis

Eerst en vooral is het belangrijk om een goede fysiek te hebben. Ben je iemand die na een paar dagen skiën al snel vermoeid geraakt of spierpijn heeft? Dan is het aangeraden aan je basis conditie te werken door te gaan lopen, fietsen of zwemmen. De opleiding duurt langer dan een standaard skivakantie en je gaat elke dag tot het uiterste. Ben je iemand die al meerdere keren per week gaat sporten dat zit je goed. Extra kracht- of evenwichtstraining kan natuurlijk nooit kwaad.

2) Slaap = doping

Heb je geen tijd gehad om aan je basis conditie te werken dan kan je nog maar één ding doen, rusten. Voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid is slaap de beste recuperatie. Een festival, goed feestje of sportwedstrijd een paar dagen voor de opleiding ga je heel de week meedragen. Ook de reis naar de opleiding gaat op zich al vermoeiend zijn. Rij je zelf met de auto kan je best regelmatig stoppen of eventueel onderweg overnachten. Tijdens de opleiding ga je ook steeds rond 7u opstaan. Ben je de week ervoor al gewoon aan dit ritme ga je tijdens de opleiding beter uitgerust zijn. 

3) Omring je met de Duitse taal

Tijdens de opleiding ga je vooral goed Duits moeten kunnen verstaan. Er zijn tegenwoordig verschillende apps die je hierbij kunnen helpen. Je kan ook je favoriete Netflix serie in het Duits zetten of Youtube taalseries per niveau kijken. Zo kan je echt met de basics beginnen. Uiteindelijk ga tijdens de opleiding ook zelf een lesje mogen geven van 20min in het Duits. Om dit te kunnen ga je enkele standaard woorden en zinnen van buitenleren. Je haalt je beste Jean-Marie Pfaff boven en dan lukt het zeker. Oefen luidop met een broer of zus. Alles wat je voor de opleiding al gedaan hebt gaat je zeker van pas komen!

 

4) Fris je skitechniek op

De vierde tip die we jou kunnen geven gaat over je skitechniek. We geloven dat iedereen super goed kan skiën, maar het probleem is vaak dat iedereen zijn eigen stijl heeft. Tijdens de opleiding ga je vooral ‘school technisch’ leren skiën. Dit kan de eerste dagen van de opleiding heel raar aanvoelen en je gaat misschien denken dat je er niets van bakt. We raden aan om dat ‘kutgevoel’ al te hebben voor de opleiding door enkele technische skilessen te nemen. Het kan ook nooit kwaad om na een lange zomer al eens op die latte te staan (zeker als je nieuw materiaal hebt).

 

5) Durf voor een groep staan

Als skileraar ga je uiteindelijk lesgeven aan een groep. Heb je al ervaring met lesgeven, zit je in een jeugdbeweging of kan je wel je mannetje staan? Dan mag je deze tip skippen. Voor de rest raden we jou aan om al eens voor een groep te staan. Tijdens de zomer zijn er altijd sportkampen of speelpleinwerkingen waar ze animators zoeken. Laat die kans niet liggen om je soft skills al eens te testen. We kunnen je nu al vertellen dat de eerste keer voor groep staan heel kut is. Het is handig als die eerste keer niet het moment is van je examen lesgeven tijden de Anwärter opleiding.

 

Een dagje skiles geven in Flachau aan de gevorderde kindergroep

6) Studeer de leerlijn

Wat is de leerlijn? De leerlijn is het handboek van een skileraar. Daar staat in hoe je een beginner tot parallel leert skiën. Dit is opgedeeld in verschillende stappen, van ploeg tot parallel. Deze stappen komen in volgorde aan bod tijdens de opleiding. Ook hier weer, de eerste keer ga je er niet veel van begrijpen (zeker niet in het Duits). Neem de leerlijn al eens door zodat je ongeveer weet wat je te wachten staat.

 

Wat neem ik mee naar de Anwärter opleiding?

Zoals hierboven al vernoemd, is het super belangrijk om een goede fysiek mee te nemen naar de opleiding. Bereid jezelf goed voor op de omstandigheden van de Anwärter opleiding en je zult 10 mega vette dagen beleven!

 

Zeker en vast ook belangrijk om over na te denken is het skimateriaal dat je nodig zal hebben tijdens de opleiding. Wat heb je nu zeker nodig? Een paar ski’s, skischoenen, skistokken, een helm en kledij. Als we het even hebben over ski’s, skischoenen, skistokken en je helm, heb je eigenlijk twee opties. Je kan er ofwel voor kiezen om zelf materiaal aan te kopen en mee te nemen. Deze keuze wordt aangeraden omdat je op die manier gewoon kan geraken aan je ski’s en skischoenen, je bijgevolg een betere feeling zal hebben op je ski’s en betere resultaten kan behalen. Het is ook mogelijk om materiaal te huren op de locatie waar de opleiding plaatsvindt. Over het algemeen wordt deze keuze minder aangeraden omdat je eerst zal moeten wennen aan het nieuwe materiaal, maar ook omdat je na de opleiding, in de skischool dus, ook materiaal nodig zal hebben en het vaak voordeliger is om zelf iets aan te kopen dan te huren.

 

Qua kledij is aangeraden om één goede skijas en skibroek mee te nemen. Je hoeft dus geen koffer vol met reserve skijassen mee te sleuren. Waar je best wel een paar dubbeltjes van meeneemt zijn handschoenen, thermische ondergoeden en skisokken. Die kunnen namelijk wel eens nat en vies worden tijdens 10 intensieve dagen, dus je verwisselt deze best een aantal keer.

 

Verder neem je best nog een aantal praktische dingen mee zoals pen en papier en je laptop. Die zal je nodig hebben om de theorielessen die je elke avond krijgt te volgen. 

 

Carrièremogelijkheden met het Anwärter diploma

Na het behalen van de Anwärter opleiding heb je tal van mogelijkheden om als skileraar aan de slag te gaan. Je hebt de mogelijkheid om bij elke Oostenrijkse skischool aan de slag te gaan. Daarnaast heb je nog vele internationale mogelijkheden. Zo kan je ook in enkele niet Europese landen lesgeven met dit diploma, zoals bijvoorbeeld in Japan en Nieuw-Zeeland. Het is aangeraden om eerst een hoger diploma te behalen, zoals de volledige Landesleraar opleiding alvorens je naar deze landen trekt, maar het is niet verplicht. Ook met je Anwärter diploma zal je hier mogelijkheden hebben als skileraar. Naast de vele internationale mogelijkheden kan je met je Anwärter diploma ook terecht bij een heel aantal reisorganisaties of indoorskihallen.

Naast het feit dat de Oostenrijkse skischolen jouw van een fabelachtig skilerarenpak voorzien, zullen zij jou ook vergoeden voor je diensten. Zo mag je er als skileraar in Oostenrijk altijd op rekenen dat de skischool je van accommodatie voorziet, en krijg je als startende Anwärter skileraar daarboven tussen de €750 en de €1000 netto per maand. 

Ook skileraar worden in Oostenrijk?

De zekerheid om bij een Oostenrijkse skischool aan de slag te gaan is heel belangrijk. Daar zorgt 4SNOW voor.

Is skileraar worden een droom van jou, wil je er even tussenuit en wil je langere tijd op de latten staan? Dan is het Oostenrijkse Anwärter diploma misschien wel iets voor jou. Benieuwd naar hoe dit traject er voor jou uit zou zien? Plan hier dan een gratis 30 minuten 1-op-1 gesprek met iemand van het 4SNOW team waarin we uitleggen hoe we je optimaal voorbereiden op de opleiding, wanneer je de opleiding bij ons kan volgen, en hoe wij het voor jou mogelijk maken om zonder zorgen als skileraar in een Oostenrijkse skischool aan de slag te gaan!