fbpx

FAQ

Aan de slag gaan als skileraar in Oostenrijk brengt een hoop vragen met zich mee. Daarom hebben we voor jou deze 'veelgestelde vragen'-pagina samengesteld. Antwoord niet gevonden? Stuur ons op Instagram, Whatsapp, email of plan een gratis 1-op-1 gesprek in.

De Anwärter opleiding is de
officiële Oostenrijkse opleiding tot niveau 1 skileraar. ‘Anwärter’ staat voor
kandidaat. Behaal jij het Anwärter diploma, dan ben je officieel
‘Skilehrer-Anwärter’ (in het Duits), ofwel kandidaat-skileraar in het
Nederlands. Je bent volwaardig ‘skileraar’ van zodra je een volledige
Landesopleiding hebt gevolgd. Na het vervolledigen van de Anwärter opleiding
beschik je over een internationaal erkend certificaat waarmee je in alle
skischolen in Oostenrijk, alsook bij Belgische reisorganisaties en skihallen
les mag geven. 

De Anwärter opleiding duurt 10 dagen. De opleiding gaat altijd door in Oostenrijk. De 10 dagen opleiding zijn aaneensluitend, dat betekent dat je geen aparte weekends hebt waarin je bijvoorbeeld theorielessen volgt of een toelatingsproef moet doen.

Als skileraar in Oostenrijk krijg je ongeveer €1000 netto per maand. Daarnaast zal de skischool verblijf voor jou voorzien, dus dit hoef je niet zelf te regelen en ook niet zelf te betalen. Dit is een extra bovenop je loon van €1000. 

Om het even kort te stellen: je hoeft het Duits niet perfect te beheersen. Een vuistregel die je voor jezelf kan stellen is de volgende: kan je Jean-Marie Pfaff Duits bovenhalen en jezelf iets of wat verstaanbaar maken? Dan beheers je de taal voldoende. Tijdens een skiseizoen leer je natuurlijk nog enorm veel Duits bij. 

Om deel te nemen aan de opleiding moet je minstens 18 worden in het jaar dat je deelneemt aan de opleiding. Om een heel skiseizoen aan de slag te gaan moet je minstens 21 zijn op het moment dat je start met lesgeven. Wanneer je enkel in de hoogseizoensweken (kerstvakantie en/of februariweken en/of paasvakantie) les wil geven moet je minstens 18 zijn op het moment dat je lesgeeft.

Nope! Zowel afstuderende studenten als mensen die even een break willen tijdens hun loopbaan zijn bij ons welkom. Iedereen kan deelnemen, zolang je maar een passie hebt voor het skiën.

De samenwerking verloopt met het Salzburger Skilehrerverband (SBSSV). De opleiding wordt gegeven door skileraren die bevoegd zijn om het Anwärter diploma uit te reiken. Zij beschikken over het hoogst haalbare skilerarendiploma, namelijk het Staatlich geprüfte diploma.

Je komt meestal terecht in een internationaal groepje van ongeveer 10 leerlingen per leraar. Een groot aantal deelnemers komt uit Nederland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en België. Je wordt meestal opgedeeld op basis van alfabetische volgorde.

Nee, je hoeft hier zelf niet op zoek naar te gaan. De skischool voorziet accommodatie voor jou in een gezellig huis waar je verblijft met al je andere collega skileraren! Je kan natuurlijk altijd zelf op zoek gaan naar een accommodatie maar dit is vaak niet nuttig omdat dit heel duur gaat uitvallen en de skischool je sowieso voorziet van onderdak.