fbpx

Oostenrijkse skilerarenopleidingen

Na het behalen van het Anwärter diploma kan je skiles geven in Oostenrijk zoals bijvoorbeeld in Serfaus

Artikelen uit Oostenrijkse skiopleidingen

Oostenrijkse skilerarenopleidingen: een uitgebreid overzicht

De Oostenrijkse skilerarenopleidingen hebben een welverdiende reputatie opgebouwd als enkele van de meest uitgebreide en gestructureerde opleidingen ter wereld. Ze staan bekend om hun focus op veiligheid, technische excellentie, en het vermogen om skiërs van elk niveau te onderwijzen in skiën. Het is dan ook geen verrassing dat gepassioneerde
skiërs van over de hele wereld naar Oostenrijk trekken om hun vaardigheden te verfijnen en hun carrière als skileraar een vliegende start te geven.

 

 

De majestueuze Alpen van Oostenrijk staan wereldwijd bekend als een paradijs voor wintersportliefhebbers. De uitgestrekte pistes, adembenemende berglandschappen en de rijke skicultuur trekken jaarlijks duizenden avontuurlijke skiërs en snowboarders aan. Maar achter dit wintersportparadijs schuilt een essentieel aspect dat het succes van de Oostenrijkse skibestemmingen mogelijk maakt: de grondige en hoogwaardige skilerarenopleidingen.

  

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de Oostenrijkse skilerarenopleidingen en ontdekken hoe de opleidingsstructuur in elkaar zit, wat de opleidingen juist in houden en waarom de Oostenrijkse skilerarenopleidingen zo populair zijn. Bovendien zullen we de mogelijkheden bespreken na het behalen van een Oostenrijks skidiploma en praktische tips delen voor degenen die geïnteresseerd zijn in het volgen van een skilerarenopleiding in Oostenrijk.

 

Of je nu droomt van skiles geven op professioneel niveau, je vaardigheden wilt verbeteren als gevorderde skiër, of simpelweg geïnteresseerd bent in de diepgaande skicultuur van Oostenrijk, de skilerarenopleidingen in dit alpine land bieden een unieke kans. Door deel te nemen aan een Oostenrijkse skilerarenopleiding krijg je niet alleen de kans om jezelf te ontwikkelen als ski-instructeur, maar ook om ondergedompeld te worden in de tradities, technieken en passie die de Oostenrijkse skigemeenschap kenmerken. Let’s dive into it!

Vereisten deelname Oostenrijkse skilerarenopleidingen

De eerste stap in het opleidingstraject van Oostenrijkse skileraren begint met een opleiding, de Anwärter opleiding, die geen speciale vereisten heeft om eraan deel te nemen. Je hoeft dus, zoals bij vele andere ski opleidingen, geen toelatingsproef af te leggen. Het enige wat nodig is, is een basisniveau skiën, namelijk het vermogen om met korte en lage bochten van een rode piste naar beneden te komen. Dit basisniveau zorgt ervoor dat toekomstige skileraren een solide fundament hebben voordat ze beginnen aan hun opleidingstraject.


Deze toegankelijkheid van de eerste opleiding biedt een geweldige kans voor skiërs van verschillende niveaus en achtergronden om hun passie voor skiën te combineren met het verlangen om anderen te leren skiën. Of je nu een
enthousiaste recreatieve skiër bent die zijn passie wil delen of een ervaren
race skiër die zijn vaardigheden naar een academisch niveau wil tillen, deze
eerste opleiding is een uitstekend startpunt.


Tijdens deze opleiding worden deelnemers geïntroduceerd in de wereld van skileraren en leren ze de basisvaardigheden van het lesgeven. Ze krijgen inzicht in effectieve communicatie met studenten, leren elementaire technieken voor het verbeteren van skivaardigheden en ontwikkelen een solide begrip van veiligheidsrichtlijnen
en -praktijken op de piste.

Het voltooien van deze eerste opleiding opent de deur naar verdere niveaus en specialisaties binnen het opleidingstraject van Oostenrijkse skileraren. Het biedt startende skileraren de kans om hun passie om te zetten in een waardevolle vaardigheid en hun reis voort te zetten naar het behalen van geavanceerdere certificeringen.

Cursusstructuur en opleidingsduur

De Oostenrijkse opleidingsstructuur tot skileraar is erg toegankelijk voor startende skileraren. Zo kan je starten met de Anwärter opleiding, een 10-daagse opleiding die je de mogelijkheid geeft om na het behalen van het diploma overal in Oostenrijks skiles te geven. Na de Anwärter opleiding zijn er nog een aantal anderen opleidingen die je kan volgen, zoals hieronder schematisch weergegeven.

Zonder voorafgaande ervaring als skileraar start je dus met het Anwärter diploma. Daarna kan je stap voor stap naar een hoger niveau werken. In de volgende stap kan je Landesleraar worden. Deze cursus is opgedeeld in 3 verschillende deelcursussen. Dit geeft je de mogelijkheid om stap voor stap naar dit niveau toe te werken, en je elke cursus op een ander moment kan afronden. Het eerste deel uit het traject tot Landesskileraar is de Landes 1 opleiding. Daarna heb je nog de Landes 2 opleiding en de Alpinecursus. Je kan zelf kiezen aan welke opleiding je eerst deelneemt. Voor beiden is het succesvol afsluiten van de Landes 1 opleiding verplicht. Na het behalen van deze drie onderdelen ben je officieel Landesleraar.

 

Na het behalen van je Landesdiploma is er nog de mogelijkheid om het allerbeste in jezelf naar boven te halen. Wat 3 Michelin sterren betekenen voor een chef-kok of een doctoraatstudie voor een academicus is een Staatliche skilerarendiploma voor een skileraar. Het is het absolute summum wat er te bereiken valt in de Oostenrijkse skilerarenwereld. In tegenstelling tot de andere Oostenrijkse skilerarenopleidingen ben je een stuk langer bezig met het Staatliche diploma (ca. 7 maanden), én sta je voor een aardsmoeilijke toelatingsproef. Dit heeft als resultaat dat er jaarlijks maar 60 à 70 deelnemers starten aan deze opleiding.

Na het behalen van het Staatliche skilerarendiploma is het ook nog mogelijk om Skiführer te worden. Deze opleiding is uniek in Europa en bekommert zich meer om de ‘Alpinistische’ aspecten van het skiën. Na het behalen van deze opleiding is kan de skileraar in kwestie een berg opwandelen met zijn gast en deze naar beneden skiën, of zelfs heli-skiën!

Inhoudelijke aspecten opleidingen en examens

Met dit artikel hebben we als doel de algemene structuur van de Oostenrijkse skilerarenopleidingen te schetsen. Gedetailleerde info over elk van de afzonderlijke opleidingen vind je in aparte artikels die elke opleiding nauwkeurig beschrijven. We halen hier kort even de algemene structuur van elke opleiding aan.

 

In elk van de opleidingen uit het Oostenrijkse skilerarentraject staan er drie onderwerpen centraal: 1) je eigen techniek verbeteren, 2) het zelf leren skilesgeven en 3) theoretische aspecten voor skileraren. De eigen techniek verbeteren en het zelf les leren geven gebeurt dagelijks op de piste. Je besteed ongeveer evenveel tijd aan beide onderdelen. Afhankelijk van de opleiding zal de inhoud van deze onderdelen variëren. Zo zal bij de Anwärter opleiding carven nog geen onderdeel zijn van je eigen skitechniek, waar dit wel het geval is bij Landes 1 en Landes 2. Daarnaast bevat elke cursus ook een dagelijkse theorieles die kan gaan over diverse topics zoals lawinekunde, materiaalkunde, bewegingsleer,… De topics die aan bod komen zijn in de verschillende opleidingen vaak hetzelfde en je gaat telkens in meer detail in op de materie.

 

Je zal op elk van deze drie onderdelen beoordeeld worden door Staatliche skileraren door middel van een score tussen 5 en 1. Bij een score van 5 behaal je een onvoldoende. Vanaf een score van 4 heb je net een voldoende waarbij een score van 1 een perfecte uitvoering betekent. In het beste geval ga je natuurlijk voor de maximumscore op elk van de onderdelen. Interessant om weten is dat het onderdeel eigen skitechniek uit meerdere deelonderdelen bestaat. De deelonderdelen zijn verschillend bij elke opleiding, maar het belangrijkste is dat je een gemiddelde score krijgt overheen deze onderdelen. Haal je dus een 5 op één deelonderdeel maar een positief cijfer op de andere deelonderdelen? Dan ben je alsnog geslaagd. Je mag maximaal één 5 behalen om dit onderdeel positief af te sluiten. 

Carrièremogelijkheden met Oostenrijkse skilerarendiploma's

Na het behalen van een Oostenrijks skilerarendiploma heb je tal van mogelijkheden om als skileraar aan de slag te gaan. Al vanaf de eerste stap, het Anwärter diploma, heb je de mogelijkheid om bij elke Oostenrijkse skischool aan de slag te gaan. Daarnaast heb je nog vele internationale mogelijkheden. Zo kan je ook in enkele niet Europese landen lesgeven met dit diploma, zoals bijvoorbeeld in Japan en Nieuw-Zeeland. Het is aangeraden om eerst een hoger diploma te behalen, zoals de volledige Landesleraar opleiding alvorens je naar deze landen trekt, maar het is niet verplicht. Ook met je Anwärter diploma zal je hier mogelijkheden hebben als skileraar. Naast de vele internationale mogelijkheden kan je met je Anwärter diploma ook terecht bij een heel aantal reisorganisaties of indoorskihallen.

Naast het feit dat de Oostenrijkse skischolen jouw van een fabelachtig skilerarenpak voorzien, zullen zij jou ook vergoeden voor je diensten. Zo mag je er als skileraar in Oostenrijk altijd op rekenen dat de skischool je van accommodatie voorziet, en krijg je als startende Anwärter skileraar daarboven tussen de €750 en de €1000 netto per maand. Als skileraar met een diploma Landes 1, Landes 2 of Staatliche skileraar gaat je loon natuurlijk omhoog. Zo kan je als Staatliche skileraar bovenop je accommodatie rekenen op een €1800 netto per maand.

Ook skileraar worden?

Is skileraar worden een droom van jou, wil je er even tussenuit en wil je langere tijd op de latten staan? Dan is het Oostenrijkse skilerarentraject misschien wel iets voor jou waar je kan starten met een 10-daagse Anwärter opleiding. Benieuwd naar hoe dit traject er voor jou uit zou zien? Plan hier dan een gratis 30 minuten 1-op-1 gesprek met iemand van het 4SNOW team waarin we uitleggen hoe we je optimaal voorbereiden op de opleiding, wanneer je de opleiding bij ons kan volgen, en hoe wij het voor jou mogelijk maken om zonder zorgen als skileraar in een Oostenrijkse skischool aan de slag te gaan!