fbpx

Staatliche opleiding

Na het behalen van het Anwärter diploma kan je skiles geven in Oostenrijk zoals bijvoorbeeld in Serfaus

Staatlich

De opleiding tot Staatliche skileraar is het 3de en hoogste diploma dat je in Oostenrijk kan behalen. Staatliche skileraren zijn de leraren van de leraren. Om deel te mogen nemen zijn er strenge toelatingstesten die elk jaar worden afgenomen.

Wat houdt de Staatliche opleiding in?

De cursus is opgedeeld in twee semesters, die zowel theoretische als praktische elementen omvatten. Een integraal onderdeel van deze opleiding zijn de “Euro-Test” en de “Euro-Security”/alpine training. Deze uitgebreide professionele training speelt een cruciale rol in de Staatliche opleiding tot skileraar in Oostenrijk. De deelnemers krijgen een grondige instructie in alpineskiën en uitgebreide training in alpinevaardigheden, evenals in snowboarden, langlaufen en andere alternatieve sneeuwsporten van hoge kwaliteit. Bovendien hebben afgestudeerden de mogelijkheid om door te gaan met de staatsopleiding tot skigids (Skiführer in het Duits).

In de theorie worden volgende vakken gegeven:

In de praktijk ga je bezig zijn met volgende onderdelen:

Zoals je ziet komt er een hele boel aan bod. Je kan dit vergelijken met hogere studies. Heb je ambities om uiteindelijk Staatliche skileraar te worden? Dan kan je je best goed voorbereiden, en al eens beginnen het Anwärter diploma.

Voorbereiding Staatliche opleiding

Om deel te mogen nemen zijn er enkele toelatingsvoorwaarden:

– volledig Landesleraar (Landes 1 + Landes 2 + Alpinkurs)

– minimum 18 jaar oud

– sportmedische keuring

– minstens 3 maanden werkervaring

 

Omdat de opleiding lang, zwaar en moeilijk is zijn er bepaalde toelatingsproeven op skitechniek. Om hier op voor te bereiden zijn er verschillende trainingskampen waar je aan kan deelnemen. De meeste leraren starten ook pas aan hun Staatliche opleiding na jaren lesgeefervaring en intensieve techniektrainingen. In onderstaande video krijg je een indruk van het niveau dat vereist is.

 

Ook skileraar worden?

Is skileraar worden een droom van jou, wil je er even tussenuit en wil je langere tijd op de latten staan? Dan is het Oostenrijkse skilerarentraject misschien wel iets voor jou waar je kan starten met een 10-daagse Anwärter opleiding. Benieuwd naar hoe dit traject er voor jou uit zou zien? Plan hier dan een gratis 30 minuten 1-op-1 gesprek met iemand van het 4SNOW team waarin we uitleggen hoe we je optimaal voorbereiden op de opleiding, wanneer je de opleiding bij ons kan volgen, en hoe wij het voor jou mogelijk maken om zonder zorgen als skileraar in een Oostenrijkse skischool aan de slag te gaan!